Sušené ovocie

Sušené ovocie – maškrta pre dospelých i deti 

Sušené ovocie máme mnohí spojené najmä so sviatočným obdobím. Sušené slivky, ďatle, marhule nikdy nechýbajú na našom stole. Sušené ovocie by sme ale mali konzumovať počas celého roka, má mnoho benefitov pre naše zdravie, je chutné a dnešný výber na trhu je rozmanitý. 

Najstarší spôsob konzervovania ovocia 

Vedeli ste, že sušenie ovocia patrí medzi najstarší spôsob konzervovania ovocia?  Už naši predkovia, staré matere, vedeli, že ak si chcú zachovať ovocie a zeleninu s vitamínmi, musia ich nejakým spôsobom spracovať. 

V minulosti sa ovocie sušilo nakrájané na plátky uložené na papieri, prípadne navlečené na  buď na priamom slnku, na povale alebo sa využívala na sušenie pec. Ovocie sušili aj nad ohniskom v dyme. Neskôr začali v ovocinárskych oblastiach vznikať sušiarne na ovocie. 

Sušilo sa ovocie, ktoré bolo pre našu oblasť bežné, v záhrade sa vždy našla slivka, marhuľa či jabloň. Dnes si ale možno kúpiť aj sušené ovocie, ktoré u nás nevypestujete – tropické mango, ananásy, banány a iné obľúbené druhy ovocia. 

Ovocie sa jedlo nielen sušené, ale varilo sa a následne podávalo ku koláčom. Z niektorých druhov sa varili čaje. 

Obsahuje menej vody a viac vitamínov 

Sušené ovocie obsahuje kvôli procesu sušeniu o približne 80 % menej vody, čím sa zvyšuje obsah vitamínov. Vzhľadom na váhu ovocia, sušené obsahuje väčšie množstvo vlákniny na gram v porovnaní so surovým ovocím. Nájdeme v ňom aj železo, antioxidanty a základné vitamíny A, C a E, B1, B2, B3, B6, z minerálnych látok draslík, horčík, meď či vápnik.  

Pozor by si pri konzumácii mali dať diabetici. Ovocie samé o sebe obsahuje pomerne veľké množstvo cukru, niektoré sušené druhy ovocia možno považovať za malú sladkosť. Tak ako pri surovom ovocí platí, všetko s mierou a pri výbere pozerať aj na obsah cukrov a sacharidov. 

 

Aké sú účinky sušeného ovocia?

  • Sušené slivky – Obsahujú vitamín C, E, A, vitamíny skupiny B, kyselinu jablčnú, pektíny a polysacharidy, fosfor, draslík, horčík, síru a vápnik. Pomáhajú pri ochoreniach krvného obehu, podporujú fungovanie obličiek, odporúčajú sa pacientom s reumou, ochoreniami pečene. Známe sú aj ako prírodné preháňadlo – čiže vyriešia aj zápchu a celkovo pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru. Okrem iného zlepšujú kvalitu kostí, vyplavujú z tela kyselinu močovú, zlepšujú stav pleti, vlasoch a nechtov.
  • Sušené brusnice – Obsahujú sodík, fosfor, draslík,  vitamíny A, B a C a sú výborným antioxidantom. Sú prírodným liekom proti cukrovke, reume či rakovine a vysokému cholesterolu. Ich antibakteriálne účinky sa najčastejšie využívajú pri liečbe zápalov močových ciest. Pomôcť vám ale môžu aj pri hnačke.
  • Sušené ďatle – obsahujú draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a prospešné železo. Pomáhajú nám lepšie sa sústrediť, dodávajú nám energiu. Prospievajú pri kŕčoch v žalúdku, používajú sa aj na tlmenie dráždivého kašľa, znižujú krvný tlak. Prospešné sú pre tehotné a dojčiace ženy, na jedno stranu podporujú tvorbu mlieka, na druhú stranu sa odporúčajú konzumovať aj na konci tehotenstva, kedy ich konzumácia uľahčuje roztiahnutie krčka maternice.
  • Sušené jablká - Obsahujú vlákninu, antioxidanty, vitamíny A, K, H, C, vitamíny skupiny B, draslík, meď, železo, horčík, fosfor, sodík a mangán. Napomáhajú k správnemu fungovaniu srdca, ciev, pre vysoký obsah vlákniny sú výbornou desiatou pre zdravý žalúdok a črevá. Zlepšujú stav pokožky a vlasov a podporujú celkovú imunitu. 

 

Nezabudnite, sušené ovocie treba skladovať v suchu a ideálne v tmavom prostredí. Široký výber kvalitného sušeného ovocia nájdete na našom e-shope. 

 

Zdroje: konzervovanie.sk, lepsiden.sk, vyziva5elementov.eu, vysetrenie.zoznam.sk, dran.sita.sk