Esenciálne oleje a ich využitie pre zdravie a domácnosť

Esenciálne oleje a ich využitie pre zdravie a domácnosť 

Esenciálne oleje si v posledných rokoch získali čoraz viac fanúšikov, môžu za to ich blahodarné účinky na zdravie, pohodu, ale aj možnosť využi ich v domácnosti, napríklad do čistiacich prostriedkov. Pozrime sa spoločne, na čo všetko ich možno využiť a ktoré by nemali chýbať ani u vás doma. 

Čo je to esenciálny olej? 

Esenciálne oleje sú koncentrované výťažky z rastlín, ktoré obsahujú množstvo účinných látok. Sú veľmi aromatické, a preto stačí používať vždy len pár kvapiek. Môžu sa používať na rôzne účely, vrátane:

  • Zlepšenia nálady a spánku
  • Zníženia stresu a úzkosti
  • Podpory imunity
  • Liečby bolesti
  • Ošetrenia kože
  • Dezinfekcie
  • Osvieženia vzduchu

Inhalácia cez aromalampy a difuzéry 

Najčastejším spôsobom, ako sa oleje využívajú, je inhaláciou, kedy sa dostávajú do pľúc a následne putujú do krvného obehu. Aromalampy či difuzéry sú dnes súčasťou skoro každej domácnosti, stačí do nich zriediť čistú vodu s pár kvapkami esenciálneho oleja. Mnohí vnímajú esenciálne oleje iba ako osviežovače vzduchu, kvalitné oleje s výťažkom z bylín ale dokážu pomôcť aj zdravotne. 

  • Eukalyptový olej – má antibakteriálne, protizápalové a dezinfekčné účinky a využiť ho môžete pri liečbe kašľa, nádchy a upchatého nosa. Skúste na noc nakvapkať pár kvapiek do difuzéra a nechajte olej pracovať na liečbe cez noc. Použiť ho môžete aj na naparovanie pri upchatých nosných dutinách. Stačia dve kvapky do horúcej vody.
  • Levanduľový olej – má upokojujúce a sedatívne účinky, odporúča sa preto inhalovať ho pred spánkom alebo v prípade bolesti hlavy či stavu úzkosti. Ľahnite si a dýchajte zhlboka, nechajte prírodu, aby upokojila vaše telo. Vedeli ste, že levanduľa pôsobí aj ako prírodný repelent? Zrieďte pár kvapiek so základným olejom a potrite si pokožku na viacerých miestach, mal by vás ochrániť pred neželaným hmyzom. 

Aplikácia na pokožku 

Esenciálne oleje možno aplikovať aj priamo na pokožku ako kúru alebo pri masáži. Keďže ale ide o silnú koncentráciu látok, mohli by pokožku pri nesprávnej aplikácii podráždiť. Vždy preto esenciálne oleje rieďte so základným olejom, napríklad kokosovým, jojobovým, argánovým či mandľovým olejom. Ich účinok zostane zachovaný. A o akých účinkoch hovoríme? 

  • Tea tree olej - má antiseptické, antibakteriálne a antifungálne účinky. Môže sa používať na liečbu kožných infekcií, ako sú akné, ekzém a plesňové infekcie. Je preto súčasťou mnohých kozmetických rád na liečbu akné. 
  • Rozmarínový olej – snáď najväčším trendom posledných rokov sa stal rozmarínový olej, ktorý sa vo veľkom začal využívať na podporu rastu vlasov. Stačí ho v zriedenej forme vmasírovať do vlasovej pokožky, nechať pôsobiť a následne si vlasy umyť. Má však aj stimulujúce a povzbudzujúce účinky. Môže sa používať na zlepšenie koncentrácie, pamäti a nálady.

Čistá a voňavá domácnosť 

Oleje viete využívať aj v domácnosti. Mnohé z nich totiž majú dezinfekčné a čistiace účinky, iné možno použiť na osvieženie vášho domova v podobe príjemnej vôni. Vyrobiť si viete vlastný čistič z bieleho octu a pár kvapiek esenciálneho oleja. Získate tak ekologický čistiaci prostriedok za pár centov. 

  • Citrónový olej - má antiseptické, dezinfekčné a čistiace účinky. Môže sa používať na čistenie domácnosti, dezinfekciu povrchov a osvieženie vzduchu. 

Pri používaní esenciálnych olejov je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu a používať ich bezpečným spôsobom. Aromaterapia bola známa už starým Egypťanom, využívali a využívajú ju rôzne národy dodnes. Kvalitné esenciálne oleje si môžete zakúpiť u nás na e-shope. 

 

Zdroje: benedictus.sk, zdravieastyl.sk