Ako použiť lyofilizované ovocie v kuchyni?

Ako použiť lyofilizované ovocie v kuchyni? Prinášame 5 tipov!

Nadčasovým trendom v oblasti výživy je zvýšený dopyt po potravinách, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a praktické. V tomto kontexte sa stáva lyofilizované ovocie stále obľúbenejšie. Málokto však vie, že nie je úžasné iba na každodenné chrumkanie, ale skvele sa hodí aj do kuchyne. Neveríte? Čítajte ďalej!

                                                 

 

 

Lyofilizované ovocie do kuchyne? Áno!

Lyofilizované ovocie je vďaka svojim špecifickým vlastnostiam ideálnou voľbou do kuchyne z viacerých dôvodov. Jeho dlhá trvanlivosť a zachovanie výživových hodnôt z neho robia praktickú ingredienciu do rôznych jedál. Okrem toho, že je ľahko skladovateľné a prenášateľné, má tiež vynikajúcu chuť a textúru, ktoré môžu obohatiť vaše recepty.

Mrazom sušené ovocie je tiež výborným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo ho robí vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si potrpia na zdravú výživu. Jeho univerzálna použiteľnosť do sladkých aj slaných jedál je skvelou výhodou pre každého, kto hľadá ľahký spôsob, ako pridať do jedálnička viac ovocia a zároveň ušetriť čas.

TIP: Neviete, čo je lyofilizované ovocie? Prečítajte si o ňom náš článok.

 

5 tipov, ako použiť lyofilizované ovocie v kuchyni

Možno sa pýtate, ako teda použiť lyofilizované ovocie v kuchyni. Tu je 5 tipov.

 

  1. Smoothie a šťavy

Mrazom sušené ovocie je skvelou prísadou do smoothie a štiav hlavne pre jeho intenzívnu chuť a zaujímavú textúru. Stačí ho namočiť v troche vody alebo mlieka, nechať ho nabobtnať a následne pridať do mixéra s ostatnými ingredienciami. Táto metóda je rýchla, jednoduchá a dodá vášmu smoothie alebo šťave bohatú chuť a textúru.

                                              

 

  1. Cereálie, müsli a ovsené kaše

Pripravte si domáce cereálie alebo müsli pomocou lyofilizovaného ovocia. Stačí zmiešať lyofilizované ovocie s ovsenými vločkami, orechmi a semienkami podľa vašej chuti. Táto kombinácia poskytuje vynikajúci zdroj energie na začiatok dňa a je ideálna pre tých, ktorí majú ráno málo času.

 

TIP: Nájdite aj vy svoje najobľúbenejšie ovocie sušené mrazom.

  1. Dezerty a pečivo

Lyofilizované ovocie môžete pridať do rôznych dezertov a pečiva, ako sú muffiny, brownies či domáce koláče. Jeho intenzívna chuť a sladkosť prinesú do každého receptu nový rozmer a jemnú kyslú nótu.

 

  1. Tyčinky

Ak hľadáte zdravú alternatívu k tyčinkám, ktoré dostať v obchode, vyskúšajte si vyrobiť vlastné domáce tyčinky s lyofilizovaným ovocím. Zmiešajte naše ovocie s ovsenými vločkami, orechmi a medom, prípadne pridajte aj proteín. Tento rýchly a výživný snack je ideálny pre športovcov alebo na rýchlu občerstvujúcu prestávku v práci.

 

  1. Čaj

Áno, mrazom sušené ovocie je skvelé aj v čaji a iných nápojoch. Pridajte lyofilizované maliny, broskyne alebo citrusové plody do vody alebo studeného čaju. Okrem vynikajúcej chuti dodáte aj ďalšie vitamíny a minerály.