Lyofilizované ovocie

Lyofilizované ovocie - zázrak moderného spracovania potravín

Lyofilizované ovocie sa v posledných rokoch teší rastúcej popularite aj na Slovensku. Niet sa čomu diviť. Je chutné, sladké, voňavé, plné vitamínov a chrumká. Priam ideálna kombinácia vlastností. Ako ale lyofilizované ovocie vzniká a aké benefity vám ponúka? O tom je tento článok.

 

Čo je lyofilizované ovocie?

Lyofilizované ovocie vzniká vďaka lyofilizácii. Čo je lyofilizácia? Je to proces, ktorý je známy aj ako sušenie mrazom. Ide o špeciálnu metódu sušenia potravín, pri ktorej sa väčšina vody odstraňuje z potravín mrazom a následným odparovaním vo vákuu. Táto technika minimalizuje tepelný vplyv, čo umožňuje zachovanie kvality ovocia.

Proces lyofilizácie prebieha vo viacerých krokoch. Začína sa zamrazením potravín a následným odsávaním vzduchu vo vákuu. To vytvára prostredie, kde môže zamrznutá voda pri nízkych teplotách priamo prejsť do párneho stavu bez prechodu cez kvapalinu, čo sa nazýva sublimácia. Po odstránení väčšiny vody sa potraviny postupne zahrievajú, pričom dochádza k ďalšiemu odparovaniu vo vákuu. Následne môžu byť potraviny opäť zmrazené, aby sa zabránilo absorbovaniu vlhkosti z okolia. Výsledkom tohto procesu je vysušený produkt, ktorý zachováva svoju chuť, vôňu a väčšinu živín.

 

TIP: Medzi najobľúbenejšie mrazom sušené druhy patria jahody, maliny, čučoriedky, ale ja banán či ananás.

 

5x prečo zaradiť mrazom sušené ovocie do vášho jedálnička

Mrazom sušené ovocie je súčasťou zdravého jedálnička športovcov, ale aj nešportovcov. Je dokonalou náhradou za sladké. Toto sú dôvody, prečo lyofilizované ovocie zaradiť do svojho dňa.

 

  1. Zachovanie živín

Ovocie sušené mrazom si vďaka šetrnému procesu lyofilizácie uchováva vysoký obsah vitamínov, minerálov a živín, pretože proces prebieha pri nízkych teplotách, čo minimalizuje straty dôležitých prvkov v porovnaní s inými metódami.

 

  1. Chuť a vonkajší vzhľad

Lyofilizované ovocie si uchováva aj pôvodnú chuť, farbu, vôňu a vonkajší vzhľad, čo znamená, že je atraktívnejšie pre konzumentov. A navyše chrumká, vďaka čomu ho nebudete vedieť prestať jesť.

 

TIP: Mrazom sušené ovocie je perfektnou voľbou k raňajkovým ovsených kašiam.

 

  1. Menej kalórií

Voda tvorí veľkú časť hmotnosti čerstvého ovocia, a teda odstránením väčšiny vody a vysušením sa znižuje aj kalorický obsah. Toto ovocie je ľahké, avšak určite neodporúčame konzumovať ho na kilá. S rozumným prístupom dokáže byť ideálnou zložkou vyváženej stravy.

 

  1. Dlhšia trvanlivosť

Odstránením väčšiny vody sa znižuje množstvo vlhkosti, čo zabraňuje množeniu mikroorganizmov a predlžuje trvanlivosť ovocia. Naše balenia sú navyše znovu uzatvárateľné.

 

  1. Praktickosť a jednoduchosť

Ovocie sušené mrazom je ľahko skladovateľné, prenosné a nemusí byť v chladničke, čo zjednodušuje jeho používanie a manipuláciu. Pokojne si ho môžete vziať do auta, do práce, školy či na výlet.

Tak si ho hoďte do košíka aj vy a objavte jeho čaro!