Matcha: Zelený poklad Japonska a jej rozmanité možnosti prípravy

Je málo nápojov, ktoré by v posledných rokoch zažili taký boom, ako matcha čaj. Zelený čaj matcha sa dnes nielen pije, ale aj pridáva do rôznych pokrmov. Avšak tento zázrak v prášku nie je iba objavom súčasnosti. V Japonsku má dlhú históriu a pitie matcha sprevádza niekoľkohodinový rituál.

Ak premýšľate nad tým, že zelený čaj matcha zaradíte aj do svojho pitného režimu, pripravili sme pre vás článok, v ktorom sa o tomto čarovnom nápoji dozviete všetko potrebné.

zeleny-caj-matcha-prasok-priprava-ucinky

Čo je matcha čaj a aká je jeho história?

Čaj matcha je jemný práškový zelený čaj pôvodom z Japonska. Jeho korene siahajú do obdobia dynastie Tang, avšak dnes je známy po celom svete.

Proces jeho pestovania a výroby je špecifický, ako vidíte už na prvý pohľad. Základom je čajovník Camellia sinensis, z ktorého pochádzajú všetky druhy čajov. Kríky a stromy sú starostlivo chránené pred priamym slnečným svetlom. Vďaka tomuto tieneniu získava matcha čaj ako svoju unikátnu zelenú farbu, tak aj bohatú chuť.

Po zbere sa čajové lístky sušia a následne lisujú na jemný zelený prášok. List sa teda konzumuje úplne celý, a tak z neho získate všetky živiny a antioxidanty. A zrejme to vedeli v Japonsku už pred stovkami rokov.

História čaju matcha

Matcha má hlboké korene v japonskej histórii a kultúre. Jej pôvod v Japonsku možno vystopovať až do 12. storočia, keď budhistický mních priniesol semienka čajovníka z Číny. Tento čaj bol pôvodne využívaný v kláštoroch na podporu meditácie a koncentrácie.

Jeho skutočný rozmach však nastal v období kamakura (12. - 14. storočie), keď sa začala rozvíjať jeho ceremoniálna forma prípravy a konzumácie. Tá sa stala známou ako chanoyu alebo „cesta čaju“.

Tradičný rituál popíjania matcha sa stal súčasťou japonskej kultúry a umenia. Ceremoniál chanoyu je komplexný a každý krok od prípravy nápoja po jeho podávanie a konzumáciu je vykonávaný sústredene a s hlbokou úctou k prítomným. Pre Japoncov je ceremoniálna forma matcha čaju symbolom hlbokého kultúrneho dedičstva a duchovného spojenia s minulosťou.

zeleny-caj-matcha

Čarovný matcha prášok s priaznivým vplyvom na zdravie

A prečo piť tento zázračný nápoj aj v dnešnej dobe? Hlavne preto, aké pozitívne má matcha účinky na zdravie.

Jednou z hlavných výhod matcha čaju je jeho vysoký obsah antioxidantov, najmä katechínov, ako je EGCG. Tieto antioxidanty majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a znižujú riziko ochorení srdca, rakoviny a iných závažných ochorení.

Matcha čaj dokáže vďaka kofeínu a L-theanínu zvýšiť hladinu energie a zlepšiť koncentráciu a pozornosť. Je tiež bohatý na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka, vápnika a železa. Tie podporujú imunitný systém, zlepšujú zdravie kostí a svalov a prispievajú k celkovej pohode. Bonusom je aj schopnosť podporovať spaľovanie tukov a zlepšovať metabolizmus.

Má ale matcha čaj nežiaduce účinky? Problémový môže byť hlavne jeho obsah kofeínu. Ľudia, ktorí sú naň citliví, by mali začať s menšími množstvami prášku.

matcha-caj-priprava-navod

Matcha čaj: Príprava, ktorú zvládne každý

Možno vás vystrašila zmienka niekoľkohodinového ceremoniálneho pitia matcha čaju zo začiatku článku. Nemusíte sa však obávať, pripraviť si ho zvládnete aj doma!

Ako pripraviť matcha čaj?

Na prípravu budete potrebovať kvalitný čaj matcha a niekoľko nádob a nástrojov: misku (chawan), bambusovú metličku na miešanie (chasen) a čajovú alebo bambusovú lyžičku (chashaku).

Pre prípravu použite vodu s teplotou približne 70-80 stupňov Celzia. Pomocou čajovej lyžičky odmerajte správne množstvo prášku do misky. To závisí od vašich preferencií, ale zvyčajne sa používa približne jedna až dve čajové lyžičky matcha prášku na jednu šálku čaju.

K jednej lyžičke pridajte do misky asi 60-80 ml horúcej vody. Je dôležité použiť len malé množstvo vody, aby sa dosiahla správna konzistencia a chuť. Následne pomocou metličky miešajte masu rýchlymi, kruhovými pohybmi alebo pohybmi v tvare „W“, kým sa prášok úplne nerozpustí a nevytvorí sa hladká a penivá konzistencia.

.
.
.

Vyskúšajte aj obľúbené matcha latte

Moderným spôsobom, ako si vychutnávať tento zelený prášok, je aj matcha latte.

Budete potrebovať 1 čajovú lyžičku prášku matcha, 2-3 čajové lyžičky horúcej vody, 1 šálku ľubovoľného mlieka a trošku medu.

Zmiešajte matcha prášok s horúcou vodou a vytvorte hladkú pastu bez hrčiek. Zohrejte mlieko na miernu teplotu a môžete ho napeniť. Do šálky nalejte pripravenú pastu a pomaly pridajte spenené mlieko. Ak chcete nápoj osladiť, použite med a dobre premiešajte.

Matcha moderne a originálne

Okrem klasického pitia matcha čaju je tento zelený prášok skvelou prísadou aj do rôznych jedál a nápojov. Môžete ho pridať do koláčov, muffinov, makroniek, pudingov, cookies alebo dokonca do domácej zmrzliny alebo chutného cheesecake. Takisto sa pridáva do smoothies, ktorým dodá nielen vynikajúcu chuť a zaujímavú farbu, ale aj dávku kofeínu.

matcha-kolac-

Zaujímavým trendom vo svete krásy je kozmetika s obsahom prášku matcha. Vďaka svojim silným antioxidačným vlastnostiam sa stáva populárnou zložkou v kozmetických výrobkoch. Nájdete ju v pleťových maskách, krémoch, šampónoch a dokonca aj v make-up produktoch. Pomáha hydratovať, vyživovať a omladzovať pokožku.

Ako a kde kúpiť kvalitný zelený čaj matcha?

Možno už premýšľate nad tým, že tento zázrak vyskúšate. Ako ale natrafiť na skutočnú kvalitu?

Kvalitná matcha pochádza z mladých, jemných lístkov čajovníka. Lepšie akosti sú vyrobené z lístkov z prvého zberu v jarnom období, nazývaného "first flush". Mala by mať žiarivo zelenú farbu bez akejkoľvek hnedej alebo žltej. Dôležitým faktorom je aj jej pôvod – hľadajte matchu z Japonska.

Tu rozhodne platí, že čím väčšia cena, tým vyššia kvalita. Na pitie odporúčame tú najvyššiu. Ak máte flexibilný rozpočet, investujte do tých, ktoré pochádzajú z Japonska. Hľadajte označenie „ceremonial grade“ alebo „premium grade“.

Na pečenie alebo používanie prášku do jedál a smoothies si pokojne vystačíte aj s cenovo lacnejšími variantmi. Buďte však opatrní, pretože podozrivo lacné produkty môžu mať nižšiu kvalitu a môžu vám matchu znechutiť.

matcha-kava-latte-cappuccino

Ako sme videli, matcha čaj tu je s nami už stovky rokov. Prináša množstvo benefitov a možno práve teraz je ten najlepší čas, aby ste ho vyskúšali aj vy. Poďte a objavte s nami jeho jedinečnú chuť, ktorú si zamilujete.