Orechy

Orechy a 5 zdravotných benefitov, ktoré prinášajú

Orechy sú drobné, ale sú plné života. Tieto malé dary prírody majú v sebe ukryté naozajstné bohatstvo. Okrem svojej výnimočnej chuti sa môžu pýšiť aj množstvom zdravotných benefitov, ktoré z nich robia jednu z najprospešnejších potravín pre naše telo.

 

 

Orechy na všetky spôsoby

Orechy miluje každý, kto na ne nie je alergický. Dajú sa konzumovať na milión spôsobov. Môžete ich len tak chrumkať pri obľúbenom seriáli alebo knihe. Môžu byť súčasťou oslavy alebo inej výnimočnej udalosti. Pokojne si ich môžete dať na ovsenú kašu, pomixovať do proteínového koktailu alebo použiť ako súčasť pokrmov. A jemne opražené na panvici chutia úžasne!

TOP 5 zdravotných benefitov orechov

Chuť však nie je jediný bonus, ktorý orechy ponúkajú. Oveľa dôležitejší je ich pozitívny vplyv na zdravie. Tu je 5 zdravotných benefitov, ktoré vás presvedčia, aby ste orechy zaradili aj do svojho jedálnička. 

TIP: Orechy sú chutné aj v domácej granole, ale aj v koláčoch či ako orechové maslo. Majú však dosť kalórií, preto ich jedzte s mierou.

  1. Zlepšenie zdravia srdca

Napríklad aj tie lieskové orechy, sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, najmä nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov, akým je vitamín E. Tieto zložky sa ukázali ako účinné pri znižovaní hladiny škodlivého LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvyšujú hladinu prospešného HDL cholesterolu. Pravidelná konzumácia orechov je teda spojená so znížením rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

  1. Podpora mozgovej činnosti

Omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty obsiahnuté v orechoch majú významný vplyv na zdravie mozgu. Tieto živiny môžu pomôcť chrániť mozog pred oxidatívnym stresom a zároveň podporiť kognitívne funkcie, ako je pamäť a učenie. Pravidelná konzumácia orechov môže pomôcť znížiť riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Zaujímavé je, že vlašské orechy skutočne vyzerajú ako ľudský mozog.

Orechy

 

  1. Regulácia hladiny cukru v krvi

S ich nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny sa orechy radia medzi potraviny, ktoré pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Vláknina a zdravé tuky pomáhajú spomaľovať vstrebávanie cukru z potravy, čím sa minimalizuje rýchly nárast hladiny cukru v krvi po jedle.

  1. Zlepšenie trávenia

Spomenutá vláknina obsiahnutá v orechoch je základným faktorom pre zdravé trávenie. Táto vláknina pomáha stimulovať črevnú činnosť a podporuje rast prospešných baktérií v čreve, čím sa zlepšuje celková funkcia tráviaceho systému.

TIP: Dostatok vlákniny poskytujú aj naše vločky a kaše, ale aj strukoviny. 

  1. Bohatý zdroj živín

Orechy sú ako malé živé poklady plné dôležitých živín. Okrem omega-3 mastných kyselín a vitamínu E obsahujú aj minerály ako horčík a železo. Para orechy napríklad obsahujú veľa selénu. Tieto živiny sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu a posilnenie imunitného systému. Obsahujú však aj veľa kalórií, preto by ste ich mali konzumovať s mierou. Sústreďte sa na naturálne verzie, ktoré nie sú pražené a solené.