5 mýtov a faktov o káve

5 mýtov a faktov o káve, je prospešná pre náš organizmus? 

 

Šálka kávy je pre mnohých neoddeliteľným rituálom každodenného života. Začíname ňou deň, poobede nám dodá energiu po výdatnom obede a odpracovanej časti dňa. Jej vôňa je omamujúca a chuť pri každom type iná, no predsa lahodná. To platí najmä vtedy, ak pijete kvalitnú kávu od overených dodávateľov. Každý z nás už ale určite počul, že káva je škodlivá, že telo dehydratuje, že je návyková,... Kde je pravda? Spísali sme preto pre vás 5 najväčších mýtov a faktov, ktoré vás možno prekvapia. 

 

Mýtus: Káva je nezdravá

Fakt: Káva v skutočnosti nie je nezdravá, ak sa konzumuje s mierou a v dostatočnej kvalite. Je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú telo chrániť pred poškodením voľnými radikálmi.

Čo sú to voľné radikály? Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a viesť k chronickým chorobám. Antioxidanty majú na starosti neutralizáciu týchto látok a chránia tak bunky pred poškodením.

Káva je tiež výborným zdrojom polyfenolov, typom antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky. Vďaka vysokému percentu antioxidantov dokáže káva znížiť riziko vzniku niektorých chorôb, ako je napríklad diabetes 2. typu, srdcovocievne ochorenia alebo parkinsonova choroba. 

Medzi iné potenciálne zdravotné benefity kávy patria: 

  • Zníženie rizika srdcových chorôb
  • Zníženie rizika cukrovky 2. typu
  • Zníženie rizika Parkinsonovej choroby
  • Zníženie rizika Alzheimerovej choroby
  • Zlepšenie funkcie mozgu
  • Zvýšenie hladiny energie
  • Zlepšenie nálady
  • Zlepšenie športového výkonu
  • Zníženie rizika určitých druhov rakoviny

Aké množstvo kávy denne je prospešné?

Vo všeobecnosti platí, všetkého veľa škodí, ani s kávou by sa to nemalo preháňať. V závislosti od typu a kvality kávy sa odporúčajú maximálne štyri šálky kávy denne alebo inak povedané približne 300 miligramov kofeínu denne. 

 

Mýtus: Farmári pijú najkvalitnejšiu kávu

Fakt: Kiežby to tak bolo. Pravdou však ešte v mnohých prípadoch je, že najkvalitnejšia káva sa najčastejšie vyváža do sveta z kávových plantáži z najchudobnejších oblastí. Farmári vyvezú viac ako 70 % svojej produkcie do Európy a iných oblastí sveta. Je pravda, že nejaká kvalitná káva zostane aj „doma“, väčšina z farmárov a bežných ľudí si ju ale cenovo nemôže dovoliť. 

 

Našťastie, sa situácia s trhom a chudobou, ktorá trápi mnohých poctivých farmárov v rozvojových krajinách a krajinách Južnej Ameriky, odkiaľ pochádza najvyššie percento kvalitnej arabiky, mení. Pomôcť k zmene môžeme aj my, ako bežný spotrebiteľ, a to tým, že budeme kupovať kávu s označením fair trade, ktorá pre farmárov zaručuje spravodlivé nákupné ceny. Kávy s označením fair trade nájdete aj na našom e-shope.

Mýtus: Káva je dehydrujúca

Fakt: Káva je močopudná, to je fakt, ktorý ale neznamená, že naše telo dehydruje. Káva je zalievaná vodou a odporúča sa ju podávať s pohárom vody. V skutočnosti niektoré výskumy tvrdia, že pomáha telu zadržiavať vodu. Určite ale neodporúčame piť celý deň iba kávu, ale prijímať aj iné tekutiny. 

 

Mýtus: Káva je zlá pre tehotné ženy

Fakt: Mnohé tehotné ženy sa káve vyhýbajú oblúkom, boja sa, že by im uškodila, lebo „jedna babka povedala“. Poznáte tieto nepodložené rady, ktoré človeka iba zbytočne vydesia. Káve sa nemusí žena v tehotenstve vyhýbať úplne, v primeranom množstve je úplne bezpečná. Odporúčaná dávka je 200 miligramov kofeínu denne alebo teda ako zvyknú gynekológovia hovoriť, jedna ranná šálka kávy vám ani bábätku neublíži. Dokonca mnohokrát pomôže pri ťažkých ránach po prebdených nociach počas tehotenstva. Ženy, ktoré si tým prešli, vedia o čom hovoríme. 

 

Mýtus: Káva vám pomôže vytriezvieť po ťažkej noci

Fakt: Keď sa zobudíme po ťažkej noci plnej konzumácie alkoholových nápojov, prvé čo hľadáme je voda a druhé káva. Zatiaľ čo voda nám naozaj pomôže, lebo naše telo je po konzumácii alkoholu dehydrované, káva len navodí pocit, že už je všetko lepšie. Kofeín nám totiž dodá energiu a to vyvoláva pocit, že už sme na tom pomerne dobre. Nenechajte sa ale oklamať a radšej si oddýchnite, najedzte sa a pite veľa vody.

Tak, toto sú len niektoré z mýtov a faktov o káve. Obľúbený voňavý nápoj v sebe skrýva omnoho viac, o tom si však povieme niekedy nabudúce.  Pite kvalitnú kávu a užívajte si pôžitok z nej. Vyskúšajte našu ponuku. 

 

Zdroje: caffepoint.sk, ereport.sk, svet.rozhlas.cz,