Semienka ako doplnok zdravej výživy

Semienka ako doplnok zdravej výživy, s čím vám pomôžu? 

 

Dlho sa v našich obchodoch objavovali iba slnečnicové či tekvicové semienka, ktoré sme občas použili ako posyp na slané pečivo, alebo zjedli ako slanú pochúťku k pivu. Dnes je situácia iná a ponuka prospešných semienok pre naše zdravie je bohatá. Prečo ich zakomponovať do jedálnička? To si povieme v nasledujúcich riadkoch. 

 

Semienka sú skvelým zdrojom živín, vrátane zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Konzumácia semien môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca, mozgu, vaše trávenie aj celkovú imunitu. Z mnohých semienok sa vyrábajú chutné oleje, ale konzumovať ich môžete aj ako súčasť stravy v šalátoch, kašiach, pudingoch, pečive alebo ako spomínaný posyp na slané, či sladké domáce pečivo. 

 

Predstavme si základné semienka, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku a prečo

 

  • Ľanové semienka  - sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a mozgu. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá je prospešná pre trávenie. Sú zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha pri prevencii Alzheimerovej choroby a kožných chorobách.

    Ako ich zapojiť do jedálnička? Pripravte si rannú ovsenú kašu a pridajte do nej dve lyžičky ľanových semienok pre lepšie fungovanie metabolizmu počas celého dňa. Ak nie ste fanúšik ranných kaší, môžete ľanové semienka pridať do cesta na domáce pečivo spolu s inými semienkami, napríklad slnečnicovými.

  • Tekvicové semienka  - sú dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitný systém. Obsahujú tiež vlákninu a vitamín B. Sú prospešné najmä pre mužské pokolenie, lebo slúžia ako pomocník na prevenciu zväčšenej prostaty, ktorá trápi vysoké percento mužov. Odporúčajú sa aj pri zvýšenom krvnom tlaku. 


Ako ich zapojiť do jedálnička? Určite nie v ich slanej a mastnej podobe, siahnite po surových tekvicových semienkach, ktoré neprešli pražením. Chutia výborne v šalátoch, pečive i krémových polievkach, kde dodajú nielen chuť, ale potrebné chrumknutie, ktoré nám v nich veľakrát chýba. Nahraďte krutóny tekvicovými semienkami.

  • Slnečnicové semienka - sú bohaté na vitamín E, ktorý je silný antioxidant. Obsahujú tiež vlákninu, horčík a vápnik. Pôsobia v tele protizápalovo, dokážu znižovať krvný tlak, podporujú rýchlejšie hojenie rán a pozitívne vplývajú aj na výšku cholesterolu a srdce. Odporúčajú sa aj ako doplnok stravy pre pacientov s poruchou štítnej žľazy aj tehotné ženy – kvôli obsahu kyseliny listovej.

    Ako ich zapojiť do jedálnička? Rovnako ako v prípade tekvicových semienok, je najlepšie konzumovať ich nepražené a nesolené, stačí ich doplniť do šalátov, polievok, cereálií, tyčiniek, alebo ich rozmixujte s bylinkami (bazalka, medvedí cesnak), sušenými paradajkami a vytvorte si domáce pesto na cestoviny. 
  • Sezamové semienka - sú dobrým zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Obsahujú tiež vlákninu a antioxidanty. Používajú sa väčšinou ako korenina a majú príjemnú orieškovú chuť. Sú vhodné pri srdcovo-cievnych problémoch, kožných chorobách, ale najčastejšie sa odporúčajú pacientom s nízkym obsahom červených krviniek, mužom na podporu plodnosti a ženám v období tehotenstva, dojčenia a menopauzy.

    Ako ich zapojiť do jedálnička? Sezamové semienka možno použiť ako posyp na pečivo, do šalátov, výborne chutia ako korenina v ázijskej kuchyni na tofu, rôzne rezance, ale aj ako súčasť zdravých tyčiniek v spojení s orieškami. Vyrába sa z nich aj olej, ktorý má špecifickú výraznú chuť.

  • Chia semienka - sú bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a bielkoviny. Sú skvelým doplnkom do smoothies alebo jogurtu. Hovorí sa o nich ako o „superpotravine“, pretože pôsobia na telo ako prírodný detoxikant. Konzumovali ich už starí Aztékovia. Znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu, stabilizujú množstvo cukru v krvi, odporúčajú sa preto aj diabetikom. Okrem iného majú pozitívny vplyv na našu koncentráciu a energiu, preto je vhodné ich zaradiť do raňajok.

    Ako ich zapojiť do jedálnička? Chia semienka sa najčastejšie konzumujú v zeleninových či ovocných smoothies, raňajkových kašiach, ale môžete ich pridať aj do jogurtu alebo pečiva. Vyrobiť si viete aj domáci chia puding, nakoľko namočené chia semienka menia svoj tvar – zväčšujú sa a mäknú, stačí pridať pár lyžičiek do mlieka, osladiť zmes medom a vložiť na noc do chladničky. Ráno si do pudingu pridajte čerstvé ovocie a zdravé sladké raňajky sú hotové. 

 

Odporúča sa konzumovať 1 až 2 polievkové lyžice semienok denne. Dopriať ich môžete nielen sebe, ale aj svojím štvornohým miláčikom. Samozrejme, v malej dávke. Výber semienok v bio kvalite nájdete aj na našom e-shope, stačí si vybrať. 

 

Zdroje: woman.sk, fitland.sk, lifestyle.fit.sk, zivotosprava.sk