Ako vám môže pestrec mariánsky pomôcť?

 

Ako vám môže pestrec mariánsky pomôcť?

Príroda v sebe ukrýva množstvo prekvapení a tajomstiev. Bylinky sú tými drahokamami, ktoré nám pri ich správnom užívaní dokážu pomôcť. Jednou z nich je aj pestrec mariánsky, ktorý sa v súčasnosti teší rastúcej popularite. Čo to je, ako pestrec užívať a prečo by ste ho mali vyskúšať aj vy? O tom je tento článok.

Čo je pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je 50 až 150 centimetrov vysoká rastlinka, ktorá patrí do čeľade astrovité. Pôvodne pochádza zo Stredomoria, kde ju civilizácie využívali už dlhé stáročia, no bujne rastie aj v Ázii, Severnej Amerike a dokonca aj v Európe. Pri troche snahy si ho môžete dokonca vypestovať aj na vlastnej záhradke.

Ešte pred vedeckým potvrdením jeho účinkov ho naše staré mamy a ich staré mamy používali k liečbe pečeňových problémov, ochrane pred otravou, k zlepšeniu trávenia či dokonca na liečenie psychických problémov. Najčastejšie sa užíval vo forme odvaru – rastlinka sa zozbierala, vysušila, podrvila a následne pripravila ako teplý a chutný nápoj.

 

TIP: Záleží vám na vašom zdraví a zdraví vašej rodiny? Vyskúšajte kvalitné ovocie sušené mrazom.        

 

Pokiaľ sa na pestrec mariánsky pozrieme z vedeckého hľadiska, zistíme, že svojim účinkom vďačí hlavne flavolignanom a silymarínu. Tieto zložky sa starajú o správne fungovanie pečene, prispievajú k regenerácii buniek a ako zistili už starí liečitelia, dokážu pomôcť pri otravách a zbavovaní sa toxínov. Navyše majú priaznivý vplyv aj na tráviaci trakt.

 

Ako užívať pestrec mariánsky?

Už teda vieme, že pestrec mariánsky má svoje účinky. Ak vás trápi pečeň, a chcete si zabezpečiť jej spoľahlivé fungovanie, ako aj fungovanie ďalších orgánov, jeho užívanie bude pre vás tým pravým. Táto zázračná bylinka prichádza najčastejšie v dvoch formách a podľa toho sa užíva.

 

  • DRVENÝ PESTREC MARIÁNSKY

Ako sme spomínali, starodávni liečitelia aj staré mamy pestrec sušili a drvili. Následne z neho pripravovali odvary, akési bylinné „čaje“. Drvený pestrec mariánsky je na takéto užívanie priam ideálny. Nápoj je chutný, v zime vás ohreje no a po pridaní kvalitného domáceho medu ešte viac posilnite jeho účinky.

  • OLEJ Z PESTRECA MARIÁNSKEHO

Táto bodliakovitá rastlinka prichádza aj vo forme za studena lisovaného oleja. Ten sa užíva v množstve 1-2 polievkové lyžice a mnohým ľuďom vyhovuje práve takáto metóda.

Pestrec mariánsky je tak naozaj tým darom prírody, ktorý keď vieme správne využiť, dokáže pomôcť. Starí rodičia odhalili jeho účinky už pred stáročiami, veda ich neskôr potvrdila a aj preto si táto bylinka drží svoje miesto v špajzách aj dnes. Vyskúšajte pestrec aj vy!