Aké bylinky mať doma v zime?

Aké bylinky mať doma v chrípkovom období?

Jeseň klope na dvere a s ňou prichádza okrem hromady opadaných sfarbených listov aj chrípkové obdobie. Ak máte školopovinné deti, prvé choroby už máte isto za sebou. Prinášame preto zopár tipov na bylinky, ktoré vám pomôžu posilniť imunitu a zvládnuť toto obdobie plné vírusov v zdraví.

Eukalyptus na uvoľnenie dýchacích ciest

Typický je nielen svojim vzhľadom, ale najmä prenikavou mentolovou vôňou. Eukalyptus  podporuje vykašliavanie pri chorobách dýchacích ciest a odstraňuje pocit upchatých dutín. Odporúča sa užívať ho v podobe čaju, okrem uvoľnenia dutín má antivírusové účinky a dokáže znížiť aj horúčku. Sušený eukalyptus ale viete využiť aj pri naparovaní, či už priamom pod dekou nad hrncom alebo si hrniec položte na stôl vedľa postele, aby sa vám v noci lepšie dýchalo. Rovnako viete využiť aj éterický olej z eukalyptu do difuzéru.  

Repík lekársky na zápaly

Repík patrí medzi ďalšie pre imunitu dôležité bylinky, lebo obsahuje vitamíny B1, B2, B3, C a iné prospešné látky. Nazývajú ho prírodným liekom kvôli jeho protizápalovým účinkom. Čaj z repíka lekárskeho  je ideálny na podporu imunity počas chladného obdobia, čaj môžete piť alebo si pripraviť kúpeľ z repíka. Pomôcť dokáže aj s hlasivkami, pre jeho schopnosti ho vyhľadávajú aj speváci s namáhanými hlasivkami. Preto ak počas choroby strácate hlas, siahnite po repíku.

Lipa pomôže pri horúčke

Voňavý lipový čaj sme najčastejšie dostali v šálke s medom od babičky. Tie najlepšie vedeli, že silu prírodných bylín neprekoná skoro nič. Lipové kvety preto zbierali a sušili u seba doma, aby boli pripravené na prvé jesenné a zimné choroby. Práve lipa je známa tým, že pomáha nielen pri zápaloch, ale aj horúčkach. Lipový čaj s medom by sme mali piť, aby sme sa lepšie vypotili pod paplónom. Okrem toho vám pomôže aj pri zahlienení, nakoľko rozpúšťa hlieny. Častým javom pri chorobe zvyknú bývať nepríjemné bolesti hlavy a s nimi vám pomôže lipový čaj, ktorý upokojuje myseľ a pomáha pri migrénach. Lipa vám pomôže aj v čase, keď vás počas zimného obdobia chytí zápal močových ciest. Určite sa oplatí mať ju doma.

Šalvia na podporu imunity, angínu či tráviace ťažkosti

Voňavú bylinku nájdete bežne v záhradách. Šalvia lekárska obsahuje komplexný balík minerálov, vitamínov skupiny B, C, E a K. Pomáha preto pri viacerých zdravotných problémoch. My sa ale zameriavame na tie, ktoré sú spojené prevažne jesennými vírusmi. S čím vám teda pomôže? S horúčkou, podporou imunity, zápalmi v tele, ale je aj skvelým pomocníkom pri neželanej angíne či tráviacich ťažkostiach spojených s bolesťou žalúdka. V podobe pasteliek sa využíva aj na tlmenie bolesti podráždeného hrdla. V období chorôb preto odporúčame jednu šálku šalviového čaju denne.

Upozornenie: Šalviu neodporúčajú lekári konzumovať v akejkoľvek podobe, ak ste tehotná, dojčiaca žena či pri chorobách malých detí.

Výber bylinkových čajov v bio kvalite nájdete u nás na e-shope, nakombinujte si svoju domácu prírodnú medicínu a prežite zimu v zdraví.

 Zdroje: mediteka.sk, zdravopedia.sk, zahradkar.pluska.sk, akcnemamy.akcnezeny.sk, zahrada.sk, bylinkovaskola.sk